WALK BAND, UNA APLICACIÓ PER CREAR MÚSICA SENSE LÍMITS
- Maria Camps Moll
- 6 abr 2019
- 2 Min. de lectura
Walk Band és una aplicació que ofereix un seguit d’instruments musicals virtuals, com ara el piano, la guitarra, la bateria, el baix, etc. i un sintetitzador multi-pistes. Així doncs, l’App permet experimentar amb els instruments, descobrir patrons rítmics, editar-los i guardar-los, etc., però sobretot, crear música. Per tant, si hagués de classificar el programa, el posaria en el calaix dels programes de creació, ja que s’elabora un projecte que serveix per exercitar diversos conceptes implicant a l’alumne en un procés creatiu.
És un recurs molt útil des del punt de vista educatiu, ja que els alumnes poden desenvolupar la seva creativitat, la imaginació, la capacitat d’improvisar, etc. i poden aprendre múltiples conceptes del llenguatge musical. A més, ajuda a desenvolupar competències de l’àrea de música: competència lingüística i audiovisual, artística i cultural, social i ciutadana, digital, autonomia, aprendre a aprendre...
Aquesta eina de treball pot ser molt motivadora pel fet de treballar amb gran varietat d’instruments virtuals, i pel fet que permet crear entre tots, una banda, i simular que som músics de debò.
A més a més, és una aplicació molt fàcil d’utilitzar, que pot estar tant en castellà com en anglès, que té les icones i imatges grans, que s’hi pot accedir sense necessitat de registrar-te i que és gratuïta. A més, com que es pot crear música il·limitadament, es disposa d’una gran varietat d’instruments, i la dificultat pot variar en funció del grup, pot ser apte tant per primària com per secundària.
Per altra banda, si hagués de situar aquesta eina tecnològica en els models d’aprenentatge existents, com són el model SAMR i el model de la Taxonomia de Bloom, ho faria de la següent forma:
En el cas del model SAMR, com que sembla que la tecnologia bàsicament es limita a substituir l’eina, és a dir, a substituir els instruments reals pels virtuals, seria evident dir, doncs, que l’aplicació es situa en el nivell de substitució. Ara bé, si analitzem l’aplicació en profunditat, veiem que amb aquesta, podem crear un projecte prèviament inconcebible, ja que a l’aula no es sol disposar de tanta varietat d’instruments, i no seríem capaços, sense aquesta aplicació, de gravar, editar, i fer un muntatge dels diferents ritmes. Per tant, hauríem de situar Walk Band en un nivell de redefinició.

Referent a la Taxonomia de Bloom, podríem situar l’App en el cim de la piràmide, ja que la finalitat i el sí de l’aplicació és la creació de música, llavors, diríem que es troba en el nivell de creació, i, per tant, que implica habilitats de pensament d’ordre superior.
Em sembla una aplicació original, útil, divertida i fàcil d'utilitzar. Penso que és un recurs molt útil per a tots els docents que no saben com treballar la música o no tenen suficients materials per a fer-ho. A més, segur que per als infants és divertit i motivador. Gràcies per ensenyar-nos aquesta aplicació!