TRIVIAL MUSICAL
- Maria Camps Moll
- 10 may 2019
- 2 Min. de lectura
Actualizado: 11 may 2019
Es tracta d’un joc en el que els concursants han de tirar un dau, o en aquest cas, tocar el taulell, per començar a jugar. L’objectiu és contestar correctament les preguntes de resposta múltiple, és a dir, s’ha d’escollir la resposta correcta entre 3 opcions. Les preguntes que conté el Trivial musical són de 6 tipus diferents:
Instruments musicals: s’ha de triar el nom que correspon a l’instrument que apareix a la imatge.

Notes: apareix un teclat i un pentagrama amb notes, les quals s’han de teclejar correctament.

Audició: es tracta d’escoltar una melodia curta, i escollir entre 3 models que representen el so.

Ritme: es tracta d’escoltar un ritme, i clicar les figures musicals que corresponen a cada nota.

Història de la música: són preguntes de resposta múltiple, i s’ha d’escollir la correcta, fent referència a la imatge que apareix.

Teoria musical: són preguntes teòriques sobre qüestions musicals, en què has d’escollir la resposta correcta, fent referència a la figura.

Des del meu punt de vista, és un recurs molt útil a nivell educatiu perquè els infants poden aprendre jugant, a la vegada que poden estar repassant per una prova, en el cas que aquesta es basi en preguntes similars a les del joc. A més, el fet que abasti tantes qüestions relacionades amb la música, com ara compositors, noms d’instruments, ritmes, notes, etc. ajuda a ampliar el coneixement.
Aquest recurs té l’opció de jugar individualment, o de competir amb un altre jugador. És per això que pot ser útil a classe, ja que poden jugar per parelles i fer una petita competició. També els pot anar bé si estan a casa i volen jugar o estudiar sols.
A més a més, és un recurs que es pot trobar fàcilment al cercador de Google posant Trivial musical, i molt bo d’utilitzar. Ara bé, només està en disponible en castellà, però no crec que sigui un problema pels alumnes de primària.
Per altra banda, es tracta d’un programa d’exercitació pel simple fet que a través d’aquest, s’exerciten conceptes i/o habilitats de manera pràctica i lúdica.
Si hagués de situar aquesta eina tecnològica en els models d’aprenentatge (SAMR i Taxonomia de Bloom), ho faria de la següent manera:
En relació al model SAMR, com que es tracta d’un joc de taula traspassat en l’àmbit tecnològic, podríem dir que substitueix l’eina sense cap canvi funcional, i per tant, es situaria en el nivell de substitució. Ara bé, el fet que hi hagi preguntes basades en l’audició d’un ritme o d’una composició musical, fa que tingui un plus més envers el joc de taula, ja que en aquest, no és possible escoltar cap audició. Per tant, el situaria en un nivell superior, que seria el d’augment.
En el cas del model de Taxonomia de Bloom, situaria el recurs en el nivell més baix, que és “recordar”, perquè el joc consisteix a reconèixer instruments i composicions, a trobar la resposta correcta, a identificar els ritmes...
Per concloure, considero que és un recurs que utilitzaria a l’aula per aprofundir en qüestions musicals, en forma de competició, la qual cosa pot motivar als nens. A més, si es donés el cas que se’ls hagués d’avaluar, podria ser un mitjà d’avaluació o de repàs per a la prova.
M'agrada molt el fet de poder relacionar la música per una banda amb les TIC, penso que es un recurs molt adient. Podriem parlar d'una activitat relacionada amb la gamificació, ja que l'alumne va desenvolupant el seu coneixement per tal d'aconseguir una recompensa que en aquest cas vindria a ser guanyar o perdre. M'agradaria saber si l'aplicació permet que els mateixos alumnes siguin capaços de poder formular noves preuntes per als seus companys.
No obstant trobo que has fet una molt bona recerca amb aquest recurs tecnològic.