top of page

EXPERIÈNCIA AMB MUSIC MAKER JAM

  • Foto del escritor: Maria Camps Moll
    Maria Camps Moll
  • 7 abr 2019
  • 2 Min. de lectura

Un mestre de música de l’Escola Les Llisses, ens explica la seva experiència en relació a l’aplicació Music Maker Jam, introduïda a les aules d’Educació Primària, amb la finalitat de portar a terme un canvi metodològic cap a un ensenyament basat en l’aprenentatge per competències.


Es tracta d’una aplicació gratuïta i pensada per a persones sense cap coneixement musical, que ofereix gran varietat de mostres sonores de diferents instruments, i permet treballar un seguit de coneixements musicals, així com també explorar estructures, harmonies, timbres...


Els objectius d’aprenentatge per aquestes 6-10 sessions serien:

- Dissenyar i crear una producció artística

- Incentivar el gust per l’edició i la creació musical

- Fomentar el treball cooperatiu


Llavors, per facilitar els objectius, s’opta per integrar l’App Music Maker Jam, per així, incentivar el gust i motivar els alumnes per l’edició i la creació musical.


El procés seguit, seria:

En les dues primeres sessions, el mestre presenta l’activitat, i els dóna un exemple de creació musical feta per ell, perquè es puguin fer una idea del treball i dels objectius que es volen assolir. Llavors, a partir d’un vídeo tutorial que ofereix la mateixa aplicació, van experimentant i descobrint el recurs.

En la següent sessió, els alumnes ja comencen a crear, i ho faran pels acords i l’harmonia. En les 3 pròximes sessions, segueixen amb l’estructura i la composició de la seva pròpia producció musical. Un cop la tenen gairebé enllestida, veuen que poden enregistrar, finalment, la seva veu.

Per acabar, es dediquen les dues últimes sessions per exposar les diferents creacions musicals i comentar, entre tots, les dificultats amb les quals s’han trobat, i com les han solucionat.


Si volguéssim analitzar el paper del docent, segons el model TPACK (acrònim de Technological, Pedagogical and Content Knowledge), hauríem de tenir en compte tres aspectes:

En primer lloc ens hem de fixar en si coneix o no, la matèria o el contingut que vol que els alumnes aprenguin. En aquest cas, clarament, és un mestre expert en la matèria de música, i per tant, coneix els continguts.

En segon lloc, ens hem d’assegurar que fa servir la pedagogia adequada per aquells continguts segons el seu grup classe. Sembla, en aquest cas, que coneix als seus alumnes, i els estructura les sessions de manera que tinguin el temps necessari per crear les seves pròpies produccions musicals. A més, els posa en grups perquè s’ajudin els uns als altres, i els proposa l’activitat d’una manera motivadora.

Finalment, ens hem de preguntar si utilitza la tecnologia adient per aconseguir que aquell aprenentatge sigui significatiu. Des del meu punt de vista, Music Maker Jam, és una bona aplicació per portar a terme aquests tipus de treballs, ja que és una aplicació fàcil d’utilitzar, intuïtiva, i no cal ser un expert per fer-la servir. Així doncs, es tracta d’una app adient, i a més, motivadora. Per altra banda, el mestre, personalment, ja l’ha fet servir per elaborar la creació model, i per tant, sap com utilitzar-la.

1 opmerking


Carla Blanquera
Carla Blanquera
01 mei 2019

D'entrada, comentar-te que l’aplicació Music Maker Jam pot ser una eina interessant a utilitzar a l'aula pel fet que ofereix a l'alumnat posar-se a la pell d'un músic i crear produccions musicals amb l'ajuda del tutorial que inclou l'aplicació, a més del guia de l'activitat. A més a més, el fet que no requereixi tenir certs coneixements envers la música permet orientar i adaptar les activitats segons el nivell de cada infant i, tal com has dit tu, treballar diversos aspectes com, per exemple, l'harmonia i el timbre.

D'altra banda, considero que has fet un bon anàlisi del model TPACK, ja que has tingut en compte que el mestre ha de tenir determinats coneixements per tal d'oferir una docència efectiva,…

Like

© 2023 por Haciendo Ruido.

Creado con Wix.com

Treball de curs de l'assignatura "Programes Multimèdia Infantils i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d'Ed.Primària i Grau dels Estudis de Mestre d'Ed.Infantil de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2018-19. 

bottom of page